štvrtok 26. júna 2008

Teoretické pojednanie cestovateľa o fenoméne zvanom Subkultúra a jedincoch túto oblasť obývajúcich

Subkultúra ako spoločnosť

Subkultúra je podmnožinou našej spoločnosti.
Obyvatelia Subkultúry s nami zdieľajú ten istý priestor, z neznámej príčiny najmä jeho urbanizované časti. Napriek tomu sú tieto dve society oddelené akousi hranicou, síce abstraktnou, lež dosť výraznou na to, aby vznikli priepastné rozdiely. Subkultúra veľa zákonov a pravidiel, nám prirodzených, nerešpektuje a táto rozdielnosť sa mení dokonca od jedinca k jedincovi. A tak sa ľahko môže stať, že narazíte na osobu meniacu tvar, alebo chodiacu po stene, aj keď takto hraničné prípady sú nanajvýš zriedkavé. Naproti tomu sa tu vyskytujú pravidlá pre našinca nepochopteľné, pre Obyvateľov (ako sami seba nazývajú) však prirodzené a neporušiteľné. Tieto sa taktiež môžu líšiť a platí zásada, že kým Obyvateľ o pravidle nevie, nemá dôvod ho dodržiavať, akonáhle sa o ňom dozvie, nemá ani dôvod, ba dokonca ani možnosť pravidlo porušiť. Celkovo platí zákaz prechovávať kriedu, peniaze a kontaktovať vonkajší svet, či snažiť sa doň uniknúť. Tieto patria k najväčším prečinom, akých sa Obyvateľ môže dopustiť. Ukazujú okrem iného na fakt, že Obyvatelia si uvedomujú existenciu vonkajšieho sveta, tak isto, ako si uvedomujú existenciu Subkultúry, ktorú tak aj nazývajú. Miera uvedomenia týchto dvoch faktov sa však tak isto líši od jedinca k jedincovi a teda...



nasledujú poveternostnými vplyvmi zničené odstavce


(poznámka Knižnicu: Autor zrejme prešiel k téme života Obyvateľov, môžme len hádať, že názov kapitoly bol "Subkultúra ako jednotlivci" prípadne niečo podobné)


...po väčšinu času nemajú vysokú potrebu spoločnosti ostatných Obyvateľov. Žijú samotárskym životom, starajúc sa o svoje vlastné problémy. Zriedka sa stane, že sa dvaja (stretnutia väčšieho počtu obyvateľov neboli zaznamenané s výnimkou Trhu) Obyvatelia stretnú a ide o prípady zväčša náhodné a krátke. Žijú na rôznych miestach od najvšších striech panelákov až po kanály. Útočisko hľadajú najmä v priestoroch ľuďmi neobývaných. Zaujímavý je fakt, že veľa Obyvateľov si vynikajúco rozumie so zvieratami. Najmä menšími hlodavcami a vtáctvom.


Význačné osobnosti Subkultúry


Obyvatelia sa, ako som spomínal, líšia tvarom, veľkosťou a najmä povahou, avšak málokedy sa objaví jedinec, schopný a ochotný obsadiť významnú pozíciu.
Azda najpoprednejším je osoba zvaná Hlas. Je to Obyvateľ, ktorý ako jediný dokáže hovoriť s Radou trinástich, ktorá riadi chod Subkultúry. Rada 13 zvoláva Trh a vydáva zákony, zákazy, povolenia. Hlas, je teda skutočne váženým Obyvateľom.
Nasleduje osoba zvaná Fízeľ. Toto zdanlivo hanlivé pomenovanie sa stalo nielen menom, ale aj hodnosťou. Je to výkonná moc Rady 13 a stará sa o poriadok a dodržiavanie zákonov. V rukách drží veľkú moc a Obyvatelia pred ním majú právom rešpekt.
Obchodník je jediný Obyvateľ, ktorý má povolenie obchodovať aj mimo Trh. Hovorí sa, že dokáže zohnať čokoľvek, ale pri niektorých komoditách býva cena neuveriteľne vysoká. Za jeho tovar sa často platí protislužbou v budúcnosti.
Nasledujú osobnosti ako Knižnica, zberateľ písma všetkého druhu, Choroba, obchodník s rôznymi telesnými a psychickými neduhmi, ale aj známy bojovník a šampión, Aquilla.
Chybou by taktiež bolo opomenúť Rodiny. V Subkultúre existujú tri Rodiny, ktoré majú istý vplyv na Radu 13 a tak do značnej miery usmerňujú chod celého spoločenstva. Konkrétne sú to Pelegrínovci, Wilsonovci a Biringerovci. O rodinných príslušníkoch je málo známe, snáď len, že ich je málo a žijú v opatrnosti, pre stálu hrozbu zo strany lovcov najatých zvyšnými Rodinami.


Trh


Trh je udalosť, ktorá sa koná vždy v určitom čase na určitom mieste. Intervaly medzi dvoma trhmi nie sú pevne stanovené. Trh vyhlasuje Rada trinástich a prostredníctvom Hlasu a jeho poslov roznesú správu o konaní Trhu vždy v dostatočnom predstihu. Účasť na Trhu je síce dobrovoľná, patrí však k akémusi slušnému spravaniu sa v Subkultúre. Na Trhu je dovolené voľne obchodovať a vymieňať tovar alebo informácie. Trh sa väčšinou spája s nejakou inou významnou udalosťou, často sa hlasuje o veci dôležitej pre celú Subkultúru. Občas sa taktiež...


nasledujú vytrhnuté listy a po nich niekoľko prázdnych stránok

Žiadne komentáre: