piatok 4. júla 2008

Neočakávaný


Neočakávaný sa zjavoval vždy na miestach, kde ho najmenej očakávali. Ako inak. Mal to v povahe. Bol to starší drobný mág s briadkou typickou pre Obyvateľov, ktorí pričuchli k tomuto umeniu. Mal zlú náladu. Mračil sa a hundral si popod nos. Dnes sa už druhý krát trepal schodami do rozpadnutého podkrovného bytu.
Okrem pavučín, haldy harabúrd, šesťdesiatich výtlačkov Domácej kuchárky, o ktorú nemali záujem ani Adventisti poslednej strany a jednoho deci vzácnej zelenej tekutiny uloženej v tajnom úkryte za jednou z tehál, očmudenej dávnym požiarom, obsahoval byt aj pána Krivá-ruka.
Keď sa Neočakávaný zjavil vo dverách (ak sa diera v stene dá nazvať dverami), Krivá-ruka prekvapene nadvzhol obočie: ,,Vás som tu dnes druhý krát nečakal.“
,, Áno, áno, ja viem...“ zamrmlal mág a prekľučkoval pomedzi stĺpy z kníh, ,,Zistil som, že budem potrebovať toho potkana už dnes.“
,,Ach ták,“ zamračil sa Krivá-ruka a siahol k ozdobnej klietke zakrytej čiernou látkou, ,,A predpokladám, že celého...“
Neočakávaný len zamrmlal a prepchal sa bližšie ku stolu, kde klietka stála.
Potkan pozeral čiernymi očkami pomedzi mreže a zhrdzaveným chvostíkom vystrašene udieral o podlahu. Trochu pri tom vŕzgal.
Majiteľ bytu k nemu natiahol vskutku impozantne krivú ruku, a vtedy mechanický potkan znehybnel, pretočil sa na chrbát a začal sa otáčať okolo vlastnej osi. Oko, ktoré plávalo na stole v náleve vo vysokej ampulke sa pokúsilo vypleštiť samé seba, ale nespokojne zistilo, že bez svalstva naokolo to nepôjde, tak len demonštratívne narazilo do sklenej steny.
,,Nuž, treba ešte niektoré detaily doladiť.“
Neočakávaný vydal neurčitý zvuk, ktorý sa dal považovať buď za nadávku alebo odkašľanie. Krivá-ruka si vybral odkašľanie.
,,Chýba mi niekoľko súčiastok. Ale viete, ako to chodí. Inžinier má na ne monopol. Čo ja môžem...“
Neočakávaný zase vydal ten zvuk a zamračil sa ešte viac. ,,Čo vám chýba?“
,,Malinká vodováha, hlavne. S ostatným si snáď poradím,“ konštruktér sa zahľadel na mága. Jeho tvár nejavila pochopenie. ,,Aby nestrácal rovnováhu predsa,“ dodal neisto.
,,Ach, áno, áno,“ prisviedčal mág rýchlo, ,,no tak ja sa pokúsim popýtať.“
,,Stihnete to ešte dnes?“
,,No tak s tým nepočítajte!“ odvetil a zmizol za dierou v stene.

Autor: Meluzína

Žiadne komentáre: